collage congres.jpg

Zeer geslaagde eerste Norlandia Kinderopvang Congres

“Ik vond de dag in ‘een woord’ een groot succes; inspirerend en energie gevend!”

Ongeveer 140 medewerkers van Norlandia Kinderopvang hebben op 17 november op een inspirerend congres genoten van boeiende sprekers en prima workshops waarin alle kwaliteit die er binnen Norlandia Kinderopvang nog eens naar voren werd gebracht.

Op de industriële locatie de Tramkade in ’s-Hertogenbosch werd de middag geopend door Heleen Fischmann, de landenmanager van Norlandia Kinderopvang. Zij benadrukte dat het woord “kinderopvang” de lading niet dekt. De pedagogisch medewerkers bieden immers zo veel meer. Zij begeleiden de kinderen op een speelse wijze in hun ontwikkeling. Zij gaf aan dat er procedures, protocollen en standaarden zijn. En misschien ook nodig. Maar zegt ze: “Het gaat hier over mensen, kinderen. En wat je níet kunt organiseren, zijn mensen. Maar het draait daar toch om? De ontwikkeling van mensen. Daar zit waar we zo graag aan werken, dat is wat we (willen) doen.”

Daarna was de beurt aan de keynotespeaker, Annemiek Waage.

Zij werkt vanuit de overtuiging dat (zelf)bewustzijn de basis is voor groei, ontwikkeling en balans. We leven vanuit overtuigingen, opvoedingspatronen en verwachtingen. Door deze te leren kennen ontstaat ruimte om verder te ontwikkelen. Je kunt er dan zelf iets mee doen en dan wordt dit leren een mogelijkheid tot veranderen. Ze maakte dit met voorbeelden en humor uit haar praktijk duidelijk.  Veel van de aanbevelingen die ze aandroeg waren al gangbare praktijk binnen Norlandia Kinderopvang, zo bleek.

De twee workshops rondes, verzorgd door medewerkers van Norlandia Kinderopvang zelf gaven een goede inkijk in de kwaliteit die er binnen de organisatie aanwezig is. De reacties waren enthousiast.

Aan het eind van de dag kon niet anders dan met veel voldoening vaststellen dat dit congres een zeer geslaagd evenement was. Dit is het begin van een traditie van een jaarlijks terugkerend congres, waarbij wellicht voor de komende edities ook nauwer wordt samengewerkt met partners. En wellicht wordt het een open inschrijving, ook voor niet Norlandia werknemers.

Enkele reacties van deelnemers:

“Een inspirerende middag vol positieve energie. De verschillende workshops waren interessant en afwisselend. Knap gedaan door de workshopleiders en knap geselecteerd door de organisatie.”

“Interessante workshops, maar veel te kort! Wil er meer over weten!”

“Wat me ook opviel is de goede verdeling in leeftijden. Niet alleen 0-4 jaar maar zeker ook veel aandacht voor 4-12 jaar.”

“Sowieso leuk om op een andere manier met collega’s om te gaan, in een andere locatie, zonder kinderen. Dan leer je elkaar op een andere manier kennen”

Na de afsluitende woorden van Heleen  verraste ze het congres met de mededeling dat er een uitwisseling zou gaan plaatsvinden met onze collega’s uit Scandinavië (je kan je nog opgeven).

Norlandia Kinderopvang heeft zich met dit congres op een bijzondere manier op de kaart gezet. Op naar het congres van 2019!